19 september 2024

Zo werkt de gemeente Montferland met &BAS aan duurzame samenwerking tussen bestuur en ambtenaren 

De samenwerking in het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Montferland is goed. Dat geldt ook voor het bestuurlijkambtelijk samenspel. Toch leunt de gemeente niet achterover. Want ook een goede samenwerking valt te verbeteren. Dat doet Montferland met de ondersteuning van &BAS. Gemeentesecretaris en algemeen directeur Bregje Booltink legt uit wat dat oplevert. 

Een aantal keer per jaar organiseert het college van Montferland een tweedaagse. Dan werkt het college van B en W aan een nog beter bestuur. “Het gaat dan onder meer over doelstellingen en rollen. Maar ook waar iedereen tegenaan loopt, bij zichzelf en bij elkaar”, zegt Bregje. In 2024 had Montferland drie van deze tweedaagse. Na de eerste schoven ook het directieteam en de bestuursadviseurs aan. “Toen ging het over de verwachtingen tussen organisatie en college. Over rolvastheid en rolduidelijkheid.” Namens &BAS begeleidt Els Putker de sessies voor Montferland. 

 Ambities bepalen 

“De samenwerkingen in het college en het bestuurlijk-ambtelijk samenspel zijn al goed, maar we blijven eraan werken”, zegt Bregje. Tijdens de laatste sessie in augustus werkte Montferland ook aan de gezamenlijke stip op de horizon. “Dan bepalen we samen onze bestuurlijke ambities én kijken we wat daarvoor nodig is van het ambtelijk apparaat. Zijn onze plannen überhaupt realistisch in deze bestuursperiode? En hoe kunnen we ze integraal oppakken? Aan zulke gesprekken komen we tussen de drukke dagelijkse werkzaamheden onvoldoende toe. Tijdens een heidag hebben we wel de volledige focus om het grote geheel scherp te krijgen.”  

 Al goede ervaringen met &BAS 

Montferland werkte al samen met &BAS voor de begeleiding van het college en de individuele coaching van de wethouders. Dat beviel zo goed, dat de tweedaagse bijeenkomsten een logisch vervolg waren. Montferland en Els Putker bepalen samen het dagprogramma voor de sessies. Els is tijdens de bijeenkomsten de gespreksleider die zorgt dat iedereen voldoende aandacht krijgt. Bregje: “Jezelf kwetsbaar opstellen en elkaar feedback geven is niet altijd makkelijk. Dus heb je iemand nodig die de juiste setting creëert, het gesprek goed begeleidt en feedback op de juiste manier vertaalt.” Bregje vervolgt: “Els is heel flexibel in het programma. Soms lopen gesprekken nu eenmaal anders en schuif je in de planning.” 

Positieve resultaten 

Na de drie sessies in 2024 merkt Bregje dat het collegiaal bestuur sterker is. “Doordat de collegeleden zich uitspreken naar elkaar en aan de slag gaan met hun minder sterke kanten, groeien ze in hun rol. De een krijgt meer vertrouwen als-ie de raad toespreekt. De ander leert beter te sturen op hoofdlijnen.” Ook is het wederzijds begrip en vertrouwen tussen bestuur en ambtelijk apparaat beter, ziet Bregje: “Wij zeggen altijd: ‘We werken vanuit Team Montferland’. Iedereen werkt samen aan hetzelfde doel. Dat gevoel groeit verder tijdens deze sessies.”   

We werken vanuit Team Montferland’. Iedereen werkt samen aan hetzelfde doel. Dat gevoel groeit verder tijdens deze sessies.  

Tips van Bregje  

  1. Neem de tijd om aan de onderlinge samenwerking te werken, ondanks de drukke agenda’s. Het levert zoveel op. Ook op lange termijn. 
  2. Beperk het niet tot het college van B en W, maar betrek ook het directie- en managementteam. Zo leg je de link tussen bestuur en ambtenaren. 
  3. Zorg voor goede begeleiding. Iemand die iedereen de ruimte geeft en feedback op de juiste manier vertaalt. 

Heeft jouw organisatie ondersteuning nodig bij de samenwerking. Schakel &BAS in voor jouw organisatie.

Neem contact met ons op

Jaarcongres 2024 – Vereniging van Griffiers Oosterpoort Groningen

Lees meer 27 september 2024

Zo werkt de gemeente Montferland met &BAS aan duurzame samenwerking tussen bestuur en ambtenaren 

Lees meer 19 september 2024

VNG Jaarcongres 2024
Hazerswoude-Dorp

Lees meer 13 juni 2024

Bereikbaarheid kantoor Tilburg

Lees meer 29 februari 2024